info [at] jeroendiepemaat [dot] nl

Main menu

nieuws

Verslag studentendebat UT-Nieuws

Verslag studentendebat UT-Nieuws

19-02-2010

Afgelopen dinsdag nam ik deel aan een verkiezingsdebat georganiseerd door UT-Nieuws en studievereniging Sirius. Deelnemers waren de studentkandidaten op de lijsten, Eelco Eerenberg (D66), Arjan Baan (CDA), Jelle Kort (GroenLinks) en ikzelf namens de VVD. In het debat kwamen diverse onderwerpen aan de orde zoals duurzaamheid, de relatie tussen de UT en de stad Enschede en natuurlijk de luchthaven. Het meest ontluisterende wat mij betreft was de stellingname van het CDA dat faciliteiten van de UT in het centrum absoluut geen optie zijn. Het CDA wil zich graag opsluiten op de campus, terwijl het noodzakelijk is ook in de stad faciliteiten te bieden aan studenten om een aantrekkelijke universiteitsstad te zijn.

Hieronder kun je het verslag lezen dat gisteren verscheen in het UT-Nieuws. Klik hierom het artikel op hun website te lezen.

‘Jonge politici in levendig debat’

Bussen met UT-reclame in Hilversum en studieplekken met een horecavoorziening als La Place in de binnenstad. Die punten – en nog veel meer – wierpen de vier UT-studenten die kandidaat zijn voor de gemeenteraad, dinsdag op in het verkiezingsdebat dat deze krant organiseerde met studievereniging Sirius. Arjan Baan (CDA), Jeroen Diepemaat (VVD), Eelco Eerenberg (D66) en Jelle Kort (GroenLinks) bedienden zich bij vlagen van politieke retoriek die in de raadszaal niet zou misstaan.

Voortdurend deelden de vier studenten kleine steekjes onder water uit. Toen Kort opmerkte dat hij toevallig van de week een keer de krant had gelezen, kon Eerenberg het niet laten er glimlachend op te wijzen dat hij elke dag kranten leest. Meer van dit soort speldenprikken volgden. Het leidde tot een aantrekkelijk debat in een goedgevuld en sfeervol Theatercafé. Studentenband `The Pitchers’ zorgde voor muzikale onderbrekingen tussen de stellingen door.

Een van die stellingen luidde: `Een echte studentenstad heeft onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten in haar binnenstad’. Volgens Kort kunnen die faciliteiten interessant zijn voor de stad Enschede, maar Baan ziet daar weinig in. `Er kunnen best studieplekken komen, daar ben ik voor, maar voor de rest moeten we ons richten op de campus. Dat is een prima concept. Het zou een trendbreuk zijn en versplintering opleveren als we activiteiten naar de stad verplaatsen.’

`Je moet niet in je eigen wereldje zitten. Jij wilt je opsluiten op de campus’, verweet Diepemaat zijn CDA-collega. `De campus moeten we zeker houden, maar laten we vooral ook de samenwerking zoeken. Saxion, UT en gemeente moeten de handen ineenslaan om te zorgen dat er binding met de stad komt. Als ik het centrum binnenloop heb ik niet het gevoel dat ik een universiteitsstad inloop. Dat heb ik in Utrecht en Groningen wel.’

Halfslachtig, noemt Baan dat. `Je kunt je maar op een ding focussen. En dan zeg ik: richt je nou op de campus.’ D66′er Eerenberg pleitte voor groepswerkplekken in de binnenstad. `Maar zorg dan wel dat ze ook ‘s avonds en in het weekend open zijn. En zet er een La Place in zodat je er ook wat kunt eten.’

Over de door een Enschede’s PvdA-raadslid gesuggereerde naamsverandering van de UT in Universiteit Enschede waren de vier studentdebaters eensgezind. `De UT gaat over haar eigen naam en die is nog erg actueel. De campus ligt immers tussen Hengelo en Enschede’, aldus Kort.

Onenigheid bestond er wel enigszins over de manier waarop Enschede als studentenstad op de kaart kan worden gezet. Eerenberg: `Ik vind het apart dat er door Enschede bussen rijden met de tekst “Kom in Enschede studeren”. Waarom laten we die bussen niet in steden als Hilversum rijden. Laten we de mensen in den lande vertellen wat voor leuke studentenstad dit is.’ Kort noemde deze citymarketing echter te duur en legt liever uit dat Enschede een groene stad is. `Daar komen geen studenten op af’, aldus Eerenberg. CDA en VVD vonden elkaar in de opmerking dat Enschede zich niet moet spiegelen aan andere steden, maar vooral moet doen waar ze zelf goed in is.

Later in het debat botsten de partijen onder andere met elkaar over duurzaamheid, ondernemersklimaat en het vliegveld Twente. Vooral bij dat laatste thema staan de partijen lijnrecht tegenover elkaar. De studenten horende, lijkt een breed college van deze vier partijen in ieder geval onhaalbaar. Of alle vier studentpolitici überhaupt de raad halen, blijkt op 3 maart als de verkiezingen zijn.