info [at] jeroendiepemaat [dot] nl

Main menu

nieuws

Veiligheidsplan: niet erg ‘Waaks’

Veiligheidsplan: niet erg ‘Waaks’

15-10-2013

Vorige week schreef ik al over het Integraal Veiligheidsplan. Ik was en ben kritisch als het gaat om de doelen en ambities die daarin zijn gesteld. Wat mij betreft zijn die te weinig concreet en verre van ambitieus. Voorbeeld wat ik noemde was de ambitie om ons te handhaven op de 6e plek van veiligste 150.000+ gemeenten. Een aantal jaren geleden stonden we nog op de derde plek, en was onze ambitie het handhaven van die derde plek. Ambities lijken realiteit te volgen in plaats van andersom.

Gisteren bespraken we het plan in de raadsvergadering. Meerdere partijen, waaronder de VVD, waren nog niet tevreden over het plan en de beantwoording van de burgemeester in de stedelijke commissie. Een van mijn belangrijkste kritiekpunten was het gebrek aan concrete acties in het plan. Er staat bijvoorbeeld wel dat we high-impact crimes willen terugdringen, maar nergens kan je lezen hoe we dat dan gaan doen. Omdat ik vind dat je bij kritiek ook een alternatief moet bieden of met een voorstel moet komen, had ik een motie opgesteld om het project ‘Waaks’ in Enschede in te voeren.

‘Waaks’ is een project waarbij hondeneigenaren, politie en gemeente samenwerken bij het veiliger maken van de eigen buurt. Het idee is dat hondeneigenaren, juist degenen die op gezette tijden met de hond een rondje door eigen wijk of buurt lopen, een middag door de politie worden getraind in het signaleren van ongebruikelijke of verdachte situaties. De deelnemers krijgen vervolgens een speciaal nummer van de politie, bijvoorbeeld van de wijkagent, dat ze kunnen bellen als ze tijdens hun wandeling iets verdachts zien. Dit project is in een groot aantal steden, waaronder Almere, Utrecht, Den Haag en Zoetermeer, al ingevoerd. In bijvoorbeeld Almere blijkt dit een succes te zijn omdat het een flinke toename in het aantal ‘heterdaadjes’ heeft opgeleverd. Kortom: een goed voorbeeld, relatief goedkoop en het proberen waard in Enschede. Zeker omdat Enschedeërs weinig aan preventie blijken te doen. Mijn voorstel was om een pilot te starten in één of twee wijken, dit vervolgens te evalueren en bij succes in de hele stad in te voeren.

CDA en Burgerbelangen hebben de motie mede ingediend, en D66 stemde ook voor dit voorstel. Dat bleek net te weinig, helaas heeft mijn motie het op één stem na niet gehaald: 19 voor, 20 tegen. Wat mij betreft een gemiste kans. De burgemeester gaf aan dat er nog jaarlijkse uitvoeringsplannen aankomen waarin meer concrete acties staan. Zodra die op de agenda van de raad staan kom ik zeker nog een keer terug op dit project.