info [at] jeroendiepemaat [dot] nl

Main menu

nieuws

OV 70+: geen goedkope verkiezingsstunt

OV 70+: geen goedkope verkiezingsstunt

11-03-2014

In 2010 werd, door de toen nieuwe coalitie waar de VVD deel van uitmaakt, geregeld dat 70+’ers in Enschede gratis met de bus zouden kunnen. Uitgangspunt was dat ouderen hierdoor makkelijker op bezoek zouden kunnen bij vrienden en familie en hierdoor minder snel in een sociaal isolement zouden raken. Een sympathieke maatregel, die natuurlijk geld kost. Zo’n 250.000 euro op jaarbasis.

Tijdens de begrotingsbehandeling eind vorig jaar werd duidelijk dat het voortzetten van deze maatregel lastig zou zijn. Er moest bezuinigd worden en dan moet je keuzes maken. Toen werd de keuze gemaakt om de maatregel nog door te laten lopen tot 1 april 2014. Dan zou een volgende coalitie en een volgend college ná de verkiezingen kunnen bezien of er nog geld te vinden is voor deze maatregel en op welke manier de maatregel dan ingevuld wordt. Een heldere en ook eerlijke afspraak lijkt mij. Dan kunnen partijen het in hun programma’s opnemen, vinden er verkiezingen plaats en onderhandel je daarna over dit soort maatregelen.

Gisteren was de laatste raadsvergadering van de ‘oude’ gemeenteraad. Gisterochtend stond ineens in de krant dat de PvdA alsnog voor de verkiezingen wilde besluiten het systeem te behouden. Tegen de afspraken in en het had er alle schijn van een verkiezingsstunt te zijn. Nog in de laatste vergadering, een week voor de verkiezingen, een punt scoren, tegen de afspraken in.

Daarom diende de PvdA een actuele motie in. Daarin riepen ze op gratis OV voor 70+’ers te behouden, met daarbij een compleet nieuw systeem waarin ook nog eens een inkomensafhankelijke bijdrage versleuteld zat om de kosten voor een deel te dekken. Het andere deel wilde men dekken uit de bijzondere bijstand. Slecht idee, want ook daar is geen geld over. En een compleet nieuw systeem invoeren binnen 2 weken? Dat zou een novum zijn in de Nederlandse politiek…

Als compromis heb ik vervolgens voorgesteld dat we het huidige systeem laten doorlopen tot 1 juni in plaats van 1 april. De wethouder van verkeer antwoordde hierop dat hij daar nog wel een dekking voor wist te vinden. Op die manier hebben de ouderen voorlopig even zekerheid en kunnen we er tijdens de coalitieonderhandeling over verder praten. Na deze toezegging trokken onder andere BBE, GroenLinks en het CDA hun steun aan de motie in, omdat het acute probleem immers was opgelost. De PvdA was hardleers en wilde hun inmiddels overbodige motie toch in stemming brengen. Resultaat: 12 voor, 26 tegen. Dan heeft het er wat mij betreft toch alle schijn van dat de motie bedoeld is als een verkiezingsstunt.

De PvdA eist nu heel gretig op dat zij ‘70+ gratis in de bus’ gered hebben. Laat u zich niet misleiden. Mede dankzij mijn voorstel is het gelukt het systeem nog 2 maanden door te laten lopen, zodat we er binnenkort fatsoenlijk over kunnen discussiëren of we dit nog willen, hoe we het eventueel aanpassen en waar we het van betalen.