info [at] jeroendiepemaat [dot] nl

Main menu

nieuws

Flexibel parkeren

Flexibel parkeren

25-02-2014

Vorige week vond het binnenstadsdebat plaats. Wat mij betreft een succes, de opkomst was erg hoog en er werd flink gediscussieerd over de toekomst van onze binnenstad. Een van de onderwerpen die altijd weer terugkomt is het betaald parkeren. Een veel gehoorde klacht: betaald parkeren is te duur in Enschede en vormt een barrière voor het bezoek van de binnenstad.

Laat ik duidelijk zijn: wat mij betreft is betaald parkeren een noodzakelijk kwaad. Liever niet betaald, maar gratis. We moeten onze bezoekers en vooral onze bewoners niet onnodig dwars zitten met betaalde parkeerplekken. Maar voor een fatsoenlijke parkeergarage waar je veilig, droog en makkelijk je auto kan stallen, mag je best een vergoeding vragen. Het geld groeit immers ook in Enschede niet aan de boom.. Integendeel.

Juist daarom moet het misschien aantrekkelijker gemaakt worden om onze binnenstad te bezoeken. Zodat de ondernemers, die het toch al lastig hebben, hun bezoek niet zien wegtrekken naar andere plaatsen. Moeten we dan de parkeertarieven verlagen? Dat is veel te duur. Het verlagen van de tarieven kost de gemeenschap al gauw enkele tonnen op jaarbasis. Tegelijkertijd zijn de tarieven in Enschede relatief laag. Ik zou een extra lastenverhoging voor iedereen om enkel het parkeren goedkoper te maken niet voor mijn rekening willen nemen.

Wat we wél moeten doen, is het betaald parkeren flexibeler maken. Er zijn al mogelijkheden voor ondernemers om uitrijkaarten voor een gunstig tarief in te kopen bij de gemeente, zodat ze hun klanten bij een goede aankoop korting kunnen bieden op het parkeren in de gemeentelijke garages. Daar moeten we meer gebruik van gaan maken. Ook moet de gemeente creatiever worden met het aanbieden van dat soort opties. Er is al eens een kortdurend experiment geweest met gratis parkeren op de dinsdag- en donderdagmiddag. Wat mij betreft is zelfs een variabel tarief een optie. De momenten dat de garages toch al leeg zijn, kan het tarief omlaag, zodat er meer gebruik wordt gemaakt van de garages en er meer mensen voor een kort bezoek even de stad in rijden. Op die manier zorgen gemeente en ondernemers er samen voor dat de barrière van parkeertarieven geslecht wordt en dat we meer bezoekers naar onze binnenstad trekken.