info [at] jeroendiepemaat [dot] nl

Main menu

nieuws

Bouwstenen voor de stad

Bouwstenen voor de stad

11-10-2011

Vorige week dinsdag tijdens de vergadering van stadsdeelcommissie centrum hadden we een interessante agenda. Zo waren twee van de agendapunten het eventuele behoud van de legokerk op het stationsplein en het plan van PuntoPasta-eigenaar Peter Wicknig om de kop van de dagmarkt te verfraaien.

Nou zou je in eerste instantie zeggen dat die twee dingen weinig tot niets met elkaar te maken hebben. Dat is op zichzelf ook zo, maar er werd die avond door wethouder Van Hees behoorlijk met twee maten gemeten.

Al een aantal maanden geleden kwam Peter Wicknig met een mooi initiatief. De ‘fietsnietjes’ op de kop van de dagmarkt, tussen PuntoPasta en het kantoor van de ABN AMRO zorgen al tijden voor een rommeltje. Dit maakt een van de toegangen tot onze binnenstad niet erg aantrekkelijk. Zijn plan komt er kortgezegd op neer om de fietsnietjes opzij te verplaatsen, in de richting van de mediamarkt. Dat geeft een betere en minder rommelige toegang tot de stad en mensen kunnen nog steeds hun fiets kwijt. Op diezelfde plek kan dan een terras komen waar zijn klanten kunnen zitten. Dat maakt de toegang een stuk mooier en aantrekkelijker. Natuurlijk zit daar voor de eigenaar van PuntoPasta ook een stuk eigenbelang in, maar daar heeft hij nooit geheimzinnig over gedaan. Toch was de hele stadsdeelcommissie er zonder enige uitzondering enthousiast over. We zijn met onder andere het actieprogramma binnenstad al tijden druk bezig om samen met ondernemers ons stadshart een kwaliteitsimpuls te geven. Als er dan volledig op initiatief van een ondernemer een plan komt moet je dat toejuichen, en dat gebeurde ook.

Wat daar nog bijkomt is dat er al plannen waren om 50 fietsnietjes extra te plaatsen op die plek. Dit stond ook al in het jaarplan 2011 van stadsdeel centrum, maar dit is uitgesteld in afwachting van de uitkomst van het overleg met Peter Wicknig. In een memo liet de wethouder ons al weten dat deze extra fietsnietjes door de gemeente zouden worden bekostigd. Een eventueel terras moet worden bekostigd door de ondernemer zelf en dat lijkt mij ook volkomen logisch. Wat mij echter zeer verbaasde is dat de wethouder ons in de commissie liet weten dat wat haar betreft deze ondernemer ook zal moeten betalen voor het verplaatsen van de fietsnietjes, en volgens haar kost dat 40.000 euro. Hoewel dat niet zeker is, want tijdens de vergadering ontstond ineens twijfel over dat bedrag bij de wethouder en de haar op dat moment ondersteunende ambtenaar.

Het zou wat mij betreft te gek voor woorden zijn dat een ondernemer moet gaan betalen voor het verplaatsen van een fietsparkeermogelijkheid. Dat is voor mij zonder enige twijfel een taak van de gemeente. En zeker als daar toch al gerekend was op het voorzien in extra plaatsen, nog voordat diezelfde ondernemer met dat plan kwam.

Het punt in de vergadering waarop bij mij de verbazing echt tot een hoogtepunt steeg was het  initiatief om de inmiddels ‘beroemde’ legokerk op het stationsplein langer te laten staan. Op zich een leuke stunt van het kunstenfestival GrensWerk die de nodige aandacht heeft gehad (en een hoop geld heeft gekost), maar bedoeld als een tijdelijk bouwsel. Ongeveer een halve week voor de vergadering kwam er een actie op gang om de legokerk langer te laten staan. Volgens de wethouder zou dat 10.000 euro kosten, voor onder andere beveiliging. Dat bedrag was al gevonden en wordt door de gemeente betaald. De legokerk blijft dan ook tot de herfstvakantie staan. Voor programmering zou worden gezorgd, zodat er wat te doen is.

Nu dan het raakvlak tussen beide projecten waar met twee maten wordt gemeten. Blijkbaar is het wel mogelijk om in een halve week ergens 10.000 euro uit een gemeentelijk potje te schrapen voor een legokerk die binnen afzienbare tijd weer wordt afgebroken, maar moet een ondernemer maar gaan opdraaien voor een permanente verbetering in onze openbare ruimte. Een permanente verbetering waar we al sinds april 2011 over praten.

Wat mij betreft moeten we ons al raadsleden niet met elke 10.000 euro (ongeveer 0,002 procent van onze totale begroting) bemoeien, maar zo verschillend omgaan met twee gevallen vind ik wel erg onfatsoenlijk. Overigens ben ik vanmiddag nog even gaan kijken bij de legokerk. Daar staat een hek voor, de kerk is leeg en vooralsnog is er geen teken van leven te ontdekken en heb ik nergens nog een programma gezien. De legokerk zal tot de herfstvakantie wel voornamelijk een lege kerk blijven. Afgebroken wordt ‘ie toch, kost ons nu alleen 10.000 euro extra.