Over Jeroen

Mijn naam is Jeroen Diepemaat. Ik ben geboren in Hengelo, getogen in Almelo en woon en studeer momenteel in Enschede. Een echte ‘Tukker’ dus. In Almelo zat ik op het Pius X College. Ik volgde het profiel Natuur & Techniek en de studie Elektrotechniek aan de Universiteit Twente leek in 2006 voor mij een logisch vervolg. Dit was niet van lange duur, Elektrotechniek was mij toch te exact en abstract. Ik wilde meer bezig zijn met ‘de maatschappij’. Daarom ben overgestapt naar bestuurskunde, de studie waarvan ik momenteel mijn Bachelor aan het afronden ben. Heb ik daar lang over gedaan? Ja, wel langer dan er normaal voor staat, maar daar zijn mijn twee jaar full-time voorzitterschap van de JOVD bij inbegrepen.

Politiek en JOVD

IMG_3251_bewerkt

Op de middelbare school werd mijn interesse voor debat en discussie aangewakkerd. Ik deed mee aan allerlei debatwedstrijden zoals Op weg naar Het Lagerhuis, het NK debatteren voor scholieren en het Model European Parliament (MEP). Toen ik het bij het MEP tot in de landelijke ronde had geschopt, besloot ik dat ik meer wilde gaan doen met debat. Intussen wist ik al wel dat ik liberaal was en het lidmaatschap van de JOVD lag dus voor de hand. Mijn eerste congres bezocht ik in 2005 en niet lang daarna was ik samen met een aantal andere JOVD-ers druk in de weer om de, toen nog slapende, afdeling Twente nieuw leven in te blazen. Met succes, Twente is inmiddels weer uitgegroeid tot een bloeiende en grote afdeling in de JOVD.

In die tijd werd ik ook meer en meer landelijk actief. Ik schreef mee aan een notitie over onderwijs en organiseerde een introweekend en het najaarscongres tijdens de verkiezingen in 2006. In november 2007 werd ik door het Hoofdbestuur benoemd tot Politiek Commissaris Defensie. Mijn taak was om de discussie en meningsvorming op dat terrein binnen de JOVD aan te wakkeren. Toen het Hoofdbestuur versterking nodig had vanwege een aantal opgestapte HB-ers, solliciteerde ik naar de functie van Algemeen Secretaris. Het Hoofdbestuur benoemde mij per 1 mei 2007 ad interim en op 24 juni 2007 werd ik ook door de leden verkozen in die functie.

Toen in november 2007 alle functies vacant waren stelde ik mij kandidaat voor het Landelijk Voorzitterschap. Samen met zeven andere hoofdbestuurders heb ik de vereniging een jaar bestuurd. Tegen het einde van dat jaar besloot ik om mij herverkiesbaar te stellen voor nog een jaar. In november 2008 werd ik wederom verkozen. In november 2009 eindigde mijn mandaat en nam ik afscheid op het najaarscongres in Almelo.

De twee jaar dat ik voorzitter was van de JOVD was de meest leerzame tijd in mijn leven. Niet alleen gaf het mij de mogelijkheid allerlei interessante en bijzondere mensen te ontmoeten, maar ik heb vooral een schat aan ervaring opgedaan op het gebied van debatteren, mediaoptredens, lobbyen en speechen. Alleen al om die reden had ik het voor geen goud willen missen.

VVD en gemeenteraad
Sinds 2006 ben ik ook lid van de VVD. Toen ik in Enschede kwam wonen werd ik actief in de lokale afdeling. In januari 2007 ging ik aan de slag als medewerker van de fractie in de gemeenteraad. Dat was een leuke bijbaan; het was mijn taak de gemeenteraadsleden van de VVD met name secretarieel te ondersteunen bij hun werkzaamheden. Bijkomend voordeel was dat ik meteen enorm veel dossierkennis opdeed over de Enschedese politiek. Deze bijbaan eindigde op 3 maart 2010: op die dag werd ik zelf verkozen tot gemeenteraadslid. Ik was de hoogste nieuwkomer op de kandidatenlijst en behaalde 239 voorkeursstemmen.

Gemeenteraad2010_klein

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Europese politiek
Al sinds ik lid werd van de JOVD waren internationale en Europese politiek een passie van mij. In 2009 maakte ik vanuit het JOVD bestuur de verkiezingen voor het Europees Parlement van dichtbij mee. In dat jaar organiseerden we onder andere een heus lijsttrekkersdebat op ons lustrumcongres in februari en een congres helemaal in het teken van de Europese verkiezingen in mei. Na mijn afscheid van het JOVD bestuur besloot ik mij te kandideren voor het bestuur van LYMEC (European Liberal Youth), de Europese koepelorganisatie waar de JOVD bij aangesloten is. In mei 2010 werd ik tijdens het congres in Sinaia (Roemenië) verkozen tot bureau member (algemeen bestuurslid) en werd ik verantwoordelijk voor het pers- en communicatiebeleid van de organisatie. Na een mandaat van twee jaar besloot ik mij te kandideren voor het voorzitterschap van LYMEC, de verkiezingen daarvoor vonden plaats op ons congres in Kopenhagen in mei 2012. Momenteel ben ik samen met mijn collega’s in het bestuur en ons kantoor druk bezig de Europese verkiezingen in mei 2014 voor te bereiden. We gaan onder andere jonge (liberale) kandidaten voor het Europees Parlement ondersteunen in hun campagne en een aantal liberale speerpunten onder de aandacht brengen.

Voor mijn werk als president van LYMEC moet ik uiteraard regelmatig op reis. Congressen van lidorganisaties bezoeken, deelnemen aan debatten en de organisatie vertegenwoordigen tijdens allerlei politieke congressen. Wat mij drijft in dit werk is de wetenschap dat liberale waarden niet overal ter wereld – zelfs binnen Europa – even vanzelfsprekend zijn. Zo is het in veel Oost-Europese landen nog steeds niet geaccepteerd om uit de kast te komen als homoseksueel en is een buurland van de EU als Wit-Rusland tot op de dag van vandaag een autoritaire dictatuur. Daarnaast is de Europese Unie ook nog verre van perfect. Ik ben een fervent voorstander van Europese samenwerking, maar dat houdt niet in dat de EU geen verbetering behoeft. Integendeel. Zo lang het grootste gedeelte van het budget bestaat uit landbouwsubsidies, de bureaucratie niet minder wordt en de slagvaardigheid niet groter, is er nog een hoop werk aan de winkel.

399166_10150893472094216_677899215_9593628_589997094_n

 Rss Feed Tweeter button Facebook button Linkedin button